Alle disse tre herlige, faste, lysegule ostene er basert på upasteurisert melk fra ku og er i nær familie med hverandre. Gruyère kommer fra Sveits, mens Comté og Beaufort er franske. Smaksmessig er de temmelig like, med en ganske sterk, søtlig smak, en del salt og noe preg av nøtter spesielt når osten er ung. Alle tre påvirkes naturlig nok av hvor lang tid de har modnet. Vanlig modningstid er 6-12 måneder, men noen ganger er de lagret i huler i opp til 24 måneder. Da blir smaken kraftigere, saltere og mer kompleks.
Jeg er hver uke innom Ma Poule på Mathallen og kjøper med meg et stykke av en av disse tre ostene. Det smaker nydelig enten man spiser den som en snack alene, med litt skinke ved siden av, eller på brødskiva eller knekkebrødet. Og noen ganger koser jeg meg med en øl til.
Valg av øl: Porter. Her vil jeg anbefale å bruke en mild porter med butikkstyrke hvis osten er ung, og øke styrken på ølet hvis den er godt modnet. Jeg er svak for London Porter (f.eks. fra Haandbryggeriet), men det er jo veldig mange fine varianter i butikken. Skal du på polet er det også mye å velge mellom, jeg liker både porteren fra Fuller’s og Anchor. Og så har du alle fra de norske og danske mikrobryggeriene, selvsagt. Men Imperial Porter blir etter min mening for kraftig.
Glutenfritt: Nøgne Ø Porter, 7 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Alternativt Green’s Dark Ale (pol, 5,8 %).
Trackbacks/Pingbacks
[…] Gruyère, Comté og Beaufort […]