Hvorfor går grensen på 4,75 %?

mikkeller_green_gold-409x600Som kjent må alt øl over 4,75 % selges gjennom Vinmonopolet, som for eksempel denne herlige IPA fra Mikkeller på bildet. Men hvis du spør en brygger om dette er en naturlig grense mellom såkalt vanlig øl og sterkøl, vil du få et rungende NEI! tilbake som svar. Internasjonal pils ligger stor sett på en styrke rundt 5%, noen litt over og noen litt under. De eneste som nesten alltid ligger under grensen er de vanlige typene som selges på britiske puber, f.eks. Guinness (4,2%) og bitter / Pale Ale (4-4,5%). De fleste bryggere, tror jeg, vil si at en naturlig grense, hvis det skal være en grense, vil ligge rundt 5,5%.

Det er  flere grunner til at det er slik. Noe har med historie å gjøre. Bryggeriene har laget ølen på en spesiell måte i mange år og holder seg til dette. Tradisjon er i og for seg en god grunn. Viktigere er rett og slett smaken. Forholdet mellom bitterhet, fylde og alkoholinnhold, det vil si balansen i ølet, er utrolig viktig. Mange har funnet en perfekt balanse uten å ta spesielle hensyn til annet enn smak, og da vil kanskje alkoholprosenten ligge litt over 5. Flere bryggerier har valgt å justere oppskriften noe for å få lavere alkoholinnhold og dermed kunne selge i butikkene i Norge. Jeg synes ikke det er spesielt ok.

Hva skal vi så gjøre med dette? Jeg mener at noen bør starte en kampanje for å øke alkoholgrensen for når et øl skal inn på polet eller ikke. Bryggeriforeningen med Petter Nome er vel den nærmeste til å ta tak i dette. (Kommentar i ettertid: Petter tar utfordringen, men prioritet 1 er å få fjernet sladden på drikkegleder.no, noe som er lett å forstå!)

Alle er ikke klar over årsaken til at sterkølet forsvant inn på polet. Grunnen er rett og slett et politisk kompromiss. For å få flertall for EØS-avtalen i Stortinget i 1994, måtte Arbeiderpartiet få Kr.f. med på laget. De var redde for at EU ville slå ned på forskjellsbehandlingen mellom sterkøl og vin. Logikken var da at hvis sterkølet ble flyttet inn på polet, kunne ikke EU klage på forskjellsbehandling. Den store skrekken for Kr.f. var at EØS-avtalen skulle tvinge vin ut i butikken sammen med ølet. Det måtte for enhver pris unngås! Så sterkølet suste inn på polet og ble nesten glemt, men nå har det – mot alle odds – gjort et fantastisk comeback, og det er det mange av oss som er veldig glad for. Polet fungere jo veldig bra, og det er ingen krise at sterkølet befinner seg der i dag. Men grensen på 4,75 % er kunstig og uheldig!

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Høyt Skum - Godt øl og god mat

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere like this: