Ølboka, all verdens øl

ØlbokaDet morsomste med denne boken (utgitt i 2009) er faktisk å sammenligne med Michael Jacksons originale verk fra 1977 (The World Guide to Beer). Da var fortsatt Tyskland delt i to, Tsjekkoslovakia bak jernteppet, og USA et nitrist øl-land fullstendig dominert av tynt skvip. Ingen hadde hørt om mikrobryggerier. Jeg fikk Jacksons bok av min far som åpenbart må ha vært mer interessert i øl enn jeg forsto da. Det er ganske illustrerende at Jackson brukte 46 sider på Tyskland, mens USA ble avspist med 13 sider (som startet på side 211 …) hvorav mesteparten dreide seg om deres begredelige ølhistorie og de store bryggerienes dyktige markedsføring. De tyske øltypene, derimot, ble gått gjennom i detalj. Det sier ganske mye om hvordan ølmarkedet så ut da.

Ølboka anno 2009 viser et helt annet bilde. Gjett hvilket land som nå får mest oppmerksomhet? USA, selvsagt. Nå har USA de mest innovative bryggerier, og produserer en strøm av flotte øl innen alle kategorier. Fortsatt er de store merkene (Budweisser, Coors, Miller) volummessig dominerende, men mikrobryggeriene (Craft Beer) har kommet opp i meget imponerende 9 % av markedet (tilsvarende 1,5 % i Norge). Mange små bryggerier har vokst enormt og f.eks. er Sierra Nevada nå større enn Ringnes.

Boka  gir en fin oversikt over de mest kjente ølmerkene i de alle de store øl-landene, samt i en rekke andre mindre markeder.  Den fungerer bra som et generelt oppslagsverk, og har også mye fin bakgrunnsinformasjon  om bryggerier og bryggingen med dens ingredienser. Samtidig blir det, på tross av at de omtaler 1.700 ølsorter, fortsatt mye som faller utenfor. Norge er representert med 8 øl fra 8 bryggerier, og det blir jo ganske skrale greier. Således blir oversikten best for de store øl-landene og der hvor du har minst kjennskap til hvilke øl som finnes. Ordlisten vil for mange være en fin guide til bedre forståelse av ølets vokabular. Alt i alt en ok oversikt som fokuserer veldig mye på ølsorter, lite på historie og bakgrunn. I motsetning til originalen som egentlig mest kan leses som en historiebok om øl i den industrielle tidsalder.

terning 4

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: