Brasert lammeskank med rotgrønnsaker

Lammeskank er fantastisk godt og nesten ikke mulig å mislykkes med. Det finnes en rekke gode oppskrifter på nettet og i kokebøker – jeg er svak for Jan Vardøens oppskrift som er veldig i tråd med hva jeg over tid har funnet ut er min favoritt. Men her er det absolutt rom for å improvisere.

lammeskankEtter minimum to timer i ovnen har det seige stykket fra den nederste delen av låret forvandlet seg til en mør delikatesse. Vardøen bruker porter, men jeg foretrekker enten å bruke norsk bokkøl eller en belgisk dubbel under tilberedningen. Her kan du prøve deg litt frem, men ølet må ha lav bitterhet, hvis ikke setter det lett et bittert preg på maten som jeg ikke setter noe særlig pris på. Noen belgiske som passer er Westmalle Dubbel, Leffe Bruin og Chimay Blue. Det viktige er at de har en fin karamellsmak som passer til den godt stekte overflaten på skanken. Jeg liker å blande litt fløte i sausen når den er kokt inn. Potetstappe er det klassiske valget, men også ovnsbakte poteter er flott til, samt gjerne litt brokkoli.

Valg av øl: Austmann Northumberland Brown Ale  (pol, 5,5 %). Brown ale er min favoritt til lammeskank, men både en mild porter (f.eks. London Porter) og en belgisk dubbel (se over) går veldig bra. Et spennende valg litt utenfor boksen er Beavertown Smog Rocket (Smoked Porter).

London porter

Glutenfritt: Nøgne Ø Porter (pol, 7 %, ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Alternativt Green’s Dark Ale (pol, 5,8 %). Begge kan også benyttes i gryta.

3 kommentarer ↓

3 kommentarer den “Brasert lammeskank med rotgrønnsaker”

  1. Vidar Pedersen 28. mars 2013 kl. 10:54 #

    En virkelig «høydare» 🙂 Liker ølvalget.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Lammeskank […]

  2. Lammestek | Hennings ølblogg - 6. september 2015

    […] også mine anbefalinger til brasert lammeskank og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: