Lammeskank er fantastisk godt og nesten ikke mulig å mislykkes med. Det finnes en rekke gode oppskrifter på nettet og i kokebøker – jeg er svak for Jan Vardøens oppskrift som er veldig i tråd med hva jeg over tid har funnet ut er min favoritt. Men her er det absolutt rom for å improvisere.
Etter minimum to timer i ovnen har det seige stykket fra den nederste delen av låret forvandlet seg til en mør delikatesse. Vardøen bruker porter, men jeg foretrekker enten å bruke norsk bokkøl eller en belgisk dubbel under tilberedningen. Her kan du prøve deg litt frem, men ølet må ha lav bitterhet, hvis ikke setter det lett et bittert preg på maten som jeg ikke setter noe særlig pris på. Noen belgiske som passer er Westmalle Dubbel, Leffe Bruin og Chimay Blue. Det viktige er at de har en fin karamellsmak som passer til den godt stekte overflaten på skanken. Jeg liker å blande litt fløte i sausen når den er kokt inn. Potetstappe er det klassiske valget, men også ovnsbakte poteter er flott til, samt gjerne litt brokkoli.
Valg av øl: Austmann Northumberland Brown Ale (pol, 5,5 %). Brown ale er min favoritt til lammeskank, men både en mild porter (f.eks. London Porter) og en belgisk dubbel (se over) går veldig bra. Et spennende valg litt utenfor boksen er Beavertown Smog Rocket (Smoked Porter).
Glutenfritt: Nøgne Ø Porter (pol, 7 %, ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Alternativt Green’s Dark Ale (pol, 5,8 %). Begge kan også benyttes i gryta.
En virkelig «høydare» 🙂 Liker ølvalget.